Alles wat je moet weten over onderhoud en het roesten van cortenstaal

het roesten van cortenstaal

Social media

Je hebt onlangs je mooie cortenstaal brievenbus besteld, maar nu hij op de oprit staat oogt hij nog grijs en staalkleurig. Niet zo mooi roestbruin als op de foto’s. Jammer! Maar hoe zit dat nou precies? Cortenstaal moet eerst een roestproces ondergaan voordat het z’n herkenbare kleur krijgt. Ben je benieuwd hoe je dit proces kunt versnellen? Dan ben je hier op de goede plek. In dit artikel vertellen we alles over het (sneller) laten roesten van cortenstaal.

 

P.S. Lees je dit artikel per toeval? Lees dan eerst “Wat is cortenstaal?”. Daar lees we je alles over cortenstaal en de mooie producten die je ermee kunt maken, bijvoorbeeld: een cortenstaal plantenbak of een cortenstaal vuurkorf.

 

Maar goed, laten we snel verder gaan over het roestproces.

hoe snel roest cortenstaal

Hoe snel roest cortenstaal?

Na de bezorging van je cortenstaal product heeft het cortenstaal nog de normale metaalkleur. Voor de mooie oranje-bruine roestkleur zul je helaas even geduld moeten hebben. Het roestproces begint namelijk pas na zo’n twee tot drie weken. Het is pas zichtbaar na ongeveer 6 weken en het roestproces is compleet voltooid na ongeveer 1 tot 2 jaar.

 

Het roesten (ook wel het oxidatieproces) van cortenstaal gaat het snelst wanneer het afwisselend nat en droog is. Tijdens deze weersomstandigheden ontstaat in de eerste 10 jaar een laag roest van 0,1-0,2 mm dik. Daarna komt er iedere 10 jaar nog maximaal 0,1 mm aan roest laag bij.    

Cortenstaal sneller laten roesten

Betekent dit dat je geduld flink op de proef wordt gesteld na het kopen van een cortenstaal product? Dat je 1 jaar moet wachten voordat je van die mooie oranje-bruine roestkleur in je tuin kunt genieten? Gelukkig is het antwoord: nee, dat hoeft niet. Er zijn namelijk methodes om het roestproces van cortenstaal te versnellen.

 

Stap voor stap cortenstaal sneller laten roesten:

 

  1. Een cortenstaal product is bedekt met een waslaag. De eerste stap is dan ook om die laag te verwijderen. Hoe doe je dat? Simpel. Deze laag was je er af met een ontvettend schoonmaakmiddel en een doekje.
  2. Stap 2. Maak een zoutoplossing. Dit gebruik je als een roest versneller. Hoe maak je een zoutoplossing? Los in een schone emmer of bak met 10 liter warm water 3 grote eetlepels zout op. In plaats van zout kun je ook azijn gebruiken. Dit zorgt uiteindelijk voor hetzelfde resultaat.
  3. Nu is het zaak om al het cortenstaal gelijkmatig te bedekken met deze oplossing. Hiervoor kun je een gieter of plantenspuit vullen met de zoutoplossing. Hou je niet in, gebruik lekker veel en sla geen enkele plek over.
  4. Nu is het tijd om te wachten. Maar geen zorgen, in geval wordt je geduld minder op de proef gesteld. Want binnen een paar dagen begint het cortenstaal al voorzichtig een mooie oranje-bruine kleur te krijgen.
  5. De volledige roest zul je al na 6 weken zien. Mits je het proces dagelijk herhaalt.
cortenstaal sneller laten roesten

Geeft cortenstaal roest af?

Tijdens het roestproces kan cortenstaal wat roestwater afgeven. Zet je cortenstaal product dus nog niet in je tuin of op je tegels wanneer het nog in de roestfase zit. Plaats het juist op het bedje van grind of op een plaat.

 

Juist omdat cortenstaal roest afgeeft, besluiten veel mensen om het roestproces te versnellen. Zo kun je het sneller, zonder roest gevaar, in je tuin zetten.

 

Als je toch last van roestafzetting hebt, kun je deze altijd verwijderen met een speciale roestoplosser. Wanneer jouw cortenstaal product volledig verroest is, hoef je niet langer zorgen te maken over het ontstaan van eventuele roestvlekken. Het cortenstaal product kan nu overal zorgeloos staan. Wij durven zelfs zo ver te gaan door te zeggen dat je er zonder zorgen met een witte broek op kunt zitten. Zonder dat het roest nog afgeeft.  

Is cortenstaal minder sterk na het roestproces?

Nee, de sterkte van de cortenstaal is vergelijkbaar met de sterke van andere soorten metalen. Aan de buitenkant van dit staal ontstaat een dikke roestlaag. Onder deze roestlaag vormt zich een zogenoemde ‘patineerlaag’ die dient als een soort beschermlaag.

 

Water en zuurstof komen daardoor niet of nauwelijks nog in het staal terecht. Wanneer het roestproces voltooid is, kan een product van cortenstaal tientallen jaren meegaan. Super duurzaam!

onderhoud van cortenstaal

Onderhoud

Cortenstaal is een onderhoudsvriendelijke of zelfs onderhoudsvrije staalsoort. Als het roestproces is voltooid, hoef je er eigenlijk niks meer aan doen. Je hoeft er niet meer naar om te kijken. Producten van cortenstaal kunnen prima het hele jaar door buiten staan. Vocht en vorst zijn namelijk goede vrienden van cortenstaal. Door de beschermende roestlaag die ontstaat, hoeft een cortenstaal product niet geverfd of geolied te worden. Lekker makkelijk hè?

 

De kleur van de roest is aan het begin van het roestproeces lichtbruin. In de loop van de jaren zal dit steeds donkerder worden. Wil je de juist die lichte roestkleur behouden? Dat is ook mogelijk. Gebruik hiervoor speciale middelen zoals Owatrol. Dit vertraagt het roestproces aanzienlijk.

Jouw cortenstaal product laten roesten

Nu weet je alles wat er is te weten over het roestproces van cortenstaal. In het ons cortenstaal voor buiten aanbod vind je meer dan voldoende inspiratie om zelf een cortenstaal product te kiezen dat perfect in jouw tuin past.

BEKIJK ONZE PRODUCTEN