Een gezellige zomeravond. Een lekker biertje met vrienden, wat hapjes en een vuurtje. En… klagende buren? Tsja, hout stoken is voor veel mensen niet helemaal meer van deze tijd. Reken maar dat je het te horen krijgt wanneer je rookoverlast veroorzaakt. Net als jij houden wij ook van een knisperend vuurtje, maar we willen ook graag rust en vrede bewaren in de buurt.
Hoe doen we dat? Met een nieuwe manier van stoken.
De Zwitserse methode. Deze methode is niet alleen goed voor jouw relatie met je buren (misschien komen ze er zelfs gezellig bij), maar is ook nog eens beter voor het milieu. En daar worden we in 2022 blij van, want duurzaamheid is ook voor ons erg belangrijk.
Wat is de Zwitserse methode?
Met de Zwitserse methode gebruik je een omgekeerde manier van het vuur aansteken. Van bovenaf. Oftewel de top-down methode. En je vraagt je misschien af: Waarom zou ik hout van boven aansteken?
Omdat er simpelweg minder rook ontstaat. Dat komt omdat er op deze manier vanaf het begin al een betere, volledige verbranding plaatsvindt. Op die manier voorkom je die vervelende rookoverlast en fijn stof dat vrijkomt bij de verbranding. Een schone aansteek methode dus, waarmee je hout kunt stoken zonder rook.
Stappenplan
Klinkt goed, maar hoe werkt het in de praktijk? Eigenlijk vrij simpel. Laten we het uitleggen. Onder het stappenplan vind je ook een video met uitleg, dan kun je de instructies nog beter volgen.
- Het doel van de Zwitserse methode is om schoon te stoken. Daarbij is de eerste stap natuurlijk schoon en droog hout gebruiken. Gebruik dus geen hout met verfresten of andere twijfelachtige substanties. Zorg ervoor dat het vochtpercentage van het hout tussen de 15% en 20% zit. Dat kun je makkelijk meten met een houtvochtmeter. Voor nog geen 2 tientjes heb je er al een.
- Stap 2 is voor houthaarden en houtkachels: zet de luchttoevoer helemaal open zodat er genoeg zuurstof bij het hout komt. We leggen je zo uit waarom.
- Leg 2 of 3 grote houtblokken onderop. Stapel hier kruislings kleiner hout bovenop. Vervolgens leg je helemaal bovenop de aanmaakhoutjes en aanmaakblokjes. Zorg dat er genoeg ruimte voor lucht zit tussen alle houtblokken. Tip: Gebruik altijd aanmaakblokjes in plaats van papier. De verbranding duurt langer en is ook nog eens beter voor het milieu.
- Steek nu de aanmaakblokjes aan. Je zult zien dat de aanmaakhoutjes eerst beginnen te branden en daarna ook de grotere houtblokken. Het vuur loopt mooi van boven naar beneden en alle rookgassen worden verbrand voordat ze ontsnappen. Dit zorgt voor minder rook en minder overlast.
- Wanneer de grote blokken onderop branden, kun je de luchttoevoer terugzetten naar ongeveer driekwart open.
Zo kun je vuur aanmaken met de Zwitserse methode. Voor extra, visuele uitleg bekijk je de video van brandhout.com hieronder (niet gesponsord).
Een cortenstaal vuurkorf volledig gepersonaliseerd
Het mooiste vuurtje van de buurt heb je natuurlijk niet zo maar. De Zwitserse methode werkt geweldig (daarover zometeen meer), maar een mooie vuurkorf is stap 1. Een mooi type is de cortenstaal vuurkorf. Dit type staal krijgt een mooie roestbruine kleur. De natuurlijke kleur van cortenstaal past perfect bij de groene en fleurige kleuren van je achtertuin.
Onze vuurkorven van cortenstaal zijn ook volledig op maat te bestellen. Dus wil jij jouw naam, bedrijfslogo of een tekening van je zoon of dochter in de vuurkorf? Dan kan dat.
Omdat het staal extreem weerbestendig is, gaat het jarenlang mee. Je hoeft dus niet ieder jaar terug naar de bouwmarkt omdat er een gat in de bodem van je vuurkorf zit.
Zwitserse methode bijvullen
Bijvullen gaat met de Zwitserse methode vrij gemakkelijk. Maar ook hier is schoon stoken weer the name of the game. Het vuurtje rustig aanwakkeren dus. Wanneer al het hout in as is veranderd, verschuif je het naar één kant. Daarnaast leg je 1 of 2 blokken hout. Die zullen dan rustig gaan verbranden, wat zorgt voor minder rookontwikkeling.
Hoe is de Zwitserse methode anders dan traditioneel hout aansteken?
Eigenlijk kun je de traditionele methode zien als een vuurtje dat haast heeft. Het begint klein maar wil zo snel mogelijk groot worden. Dat doe je dan door de aanmaakhoutjes en aanmaakblokjes onderop te leggen, en daar 2 of 3 grote blokken bovenop te stapelen. Het vuur van de kleine houtjes steekt dan meteen de grote blokken aan. Het probleem is alleen dat hierbij de gassen van het hout onder de grote blokken gevangen komen te zitten. Dit zorgt voor een minder schone verbranding.
Wanneer je het vuurtje wat meer de tijd geeft om rustig van boven naar onderen te branden (Zwitserse methode), kan alles ontsnappen en bouwen er geen gassen op op. Deze rustige manier zorgt voor een net zo mooi vuurtje, maar zonder alle overlast. Dat is verantwoord voor jou, de buren én het milieu. Zo kunnen we als echte liefhebbers ook in de toekomst nog genieten van onze hobby.