Wat is cortenstaal en wat kun je ermee?

Social media

Wat is cortenstaal? Geloof ons, je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Grote kans dat je het op Pinterest, in huis- en tuinprogramma’s op tv (zoals VT Wonen) of in tuinmagazines wel eens voorbij hebt zien komen. Of gewoon in de bouwmarkt tijdens het zoeken naar iets voor je tuininrichting.

 

Cortenstaal is een unieke en populaire staalsoort waar je alle kanten mee op kunt. Van bijvoorbeeld aan tuinhaard of BBQ, tot aan een plantenbak, containerberging, tuinverlichting of borderrand. Het kan allemaal. in dit artikel leggen we uit waarom cortenstaal zo populair is.

Wat is cortenstaal?

Zoals het woord al doet vermoeden is cortenstaal een staalsoort. Deze staalsoort bestaat uit uit meerdere staalsoorten die met elkaar zijn gemengd om tot een nieuwe staalsoort te komen. Zo’n mengsel noem je ook wel een legering.

 

Corten bestaat uit 6 verschillende elementen. Aan het ijzer zijn de 5 volgende elementen toegevoegd:

 

  • Chroom
  • Fosfor
  • Koper
  • Nikkel
  • Silicium

 

Deze combinatie zorgt er niet alleen voor dat cortenstaal uiteindelijk z’n bruin-oranje roestkleur krijgt, maar ook dat het weervast, onverwoestbaar en onderhoudsvrij is.

 

Wanneer de meeste mensen cortenstaal voor het eerst zien, zijn ze vaak verbaasd over het uiterlijk. Want cortenstaal is bij de aanschaf namelijk nog niet volledig verroest. Hier en daar zul je misschien een paar plekjes roest zien, verder niet.

 

Na ongeveer 6 weken begint het oxidatieproces pas echt. En het volledige roestproces duurt zo’n 1 tot 2 jaar. Geleidelijk aan ontstaan er steeds meer roestplekjes, totdat het staal volledig de bekende oranje roestkleur heeft.

Waar komt de naam vandaan?

Van veel mensen krijgen we de vraag: waar komt de naam cortenstaal vandaan en hoe spreek je het uit? Cortenstaal is een afkorting van corrosion resistant en tensile strength. Je spreekt het uit met de klemtoon op ‘tén’. Dus: cor-tén-staal. Zo, weer wat geleerd!

Roest? Is dat niet slecht?

Nee, in dit geval is het juist goed. Het laagje roest zorgt ervoor dat het onderliggende staal wordt beschermd. Laten we met een klein lesje scheikunde even wat dieper ingaan op dit laagje roest.

 

De meeste metaal- en staalsoorten oxideren. Oxideren is de chemische reactie tussen zuurstof en een ander materiaal. Met uitzondering van edelmetalen zoals goud en platina. Deze oxideren namelijk nauwelijks. De oxidatie die aan de buitenkant van het metaal ontstaat, beschermt het onderliggende metaal tegen zuurstof.

 

Cortenstaal heeft een extra dikke ‘oxidehuid’ waardoor het metaal goed beschermd is tegen corrosie. Een groot voordeel van cortenstaal is dat het hierdoor geen extra behandeling hoeft te ondergaan in de vorm van een verflaag of coating. Dit is een belangrijke reden waarom cortenstaal wordt gebruikt voor metalen objecten die in weer en wind staan.

 

Is verroest staal niet minder sterk? Nee, de sterkte van cortenstaal is 355 N/mm2. Dit zegt je waarschijnlijk niet zoveel, maar dit houdt in dat de sterkte vergelijkbaar is met die van andere gelegeerde metalen, zoals roestvrij staal.

 

Deze sterkte en de oxidatielaag maken van cortenstaal een erg duurzame staalsoort.

Hoe lang duurt het ‘roest proces’?

Dit proces is afhankelijk van externe factoren, waaronder de weersinvloeden en de luchtvochtigheid. Om te roesten heeft het staal afwisselende periodes van droog- en nat weer nodig. Herhaalt dit proces zich vaak en snel achter elkaar? Dan zal het staal sneller verroesten dan wanneer het minder vaak nat wordt.

 

Een cortenstaal product zal buiten in de tuin binnen twee tot drie weken beginnen te roesten. Na zo’n anderhalf jaar stopt het roesten volledig.

Kan het roestproces worden versneld?

Ja, dat is mogelijk. Je kunt water met zout of water met azijn over het staal gooien. Binnen een paar dagen kun je het effect hier al van zien.

Waar wordt cortenstaal voor gebruikt?

Je kunt cortenstaal voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo is het erg populair in de tuin, bijvoorbeeld als tuinhaard, plantenbak of borderrand. Ook wordt het regelmatig gebruikt voor buiten-kunstwerken en zie je het steeds vaker terugkomen in stadsparken.

 

Bij Staallokaal zijn we ook groot fan van cortenstaal. Wij gebruiken het in de volgende producten:

Geef je tuin een unieke uitstraling met een plantenbak van cortenstaal. Met deze prachtige, stijlvolle plantenbakken creëer je een warme, natuurlijke uitstraling in je tuin. Daarnaast zijn ze praktisch onverwoestbaar. Ze zijn bestand tegen wind, regen en kou en kunnen zonder problemen het hele jaar buiten staan.

Afvalcontainers zijn groot, log en nemen veel ruimte in beslag. Een container ombouw is een perfecte manier om de kliko uit het zicht te laten verdwijnen en je tuin een nieuwe look te geven. Bijkomend voordeel is dat de berging tegen alle weersomstandigheden is bestand.

Wij gebruiken cortenstaal in al onze vuurkorven. Wanneer het staal is geroest, geeft dit een luxe uitstraling aan je tuin. De roestkleur past namelijk erg goed bij natuurlijke, groene tinten.

 

Daarnaast is het erg sterk en stevig waardoor het wel tegen een stootje kan. Alleen het BBQ-rooster waar je vlees en groenten op grilt, is gemaakt van roestvrijstaal. Dit geleid de hitte namelijk beter dan cortenstaal en is wat makkelijker schoon te maken.

Een pakketbrievenbus is niet alleen stijlvolle toevoeging aan je voortuin, maar vooral erg praktisch in gebruik. Je hoeft nooit meer op een pakketje te wachten, want een postbode kan jouw pakketje er altijd veilig kwijt. Met een brievenbus van cortenstaal steel je de show!

Onze houtopslagen zijn ook volledig gemaakt van cortenstaal. Behalve sterk en duurzaam heeft cortenstaal hier ook een visuele functie. De roestige kleur cortenstaal steekt namelijk mooi af bij de de kleuren van gehakt hout.

 

Benieuwd waar je cortenstaal nog meer voor kunt gebruiken? Check onze projecten.

 

Heb je een eigen idee waar je cortenstaal voor wilt gebruiken?

De voordelen van cortenstaal

Wat zijn eigenlijk de voordelen van cortenstaal? We geven graag antwoord op deze vraag. Behalve voordelen geven we je ook een aantal nadelen.

1. Duurzaam & sterk

Cortenstaal is ontzettend sterk. Het wordt niet voor niets gebruikt in bruggen of hoge gebouwen. Hoewel je in eerste instantie al gauw denkt dat roest slecht is voor staal, is het tegenovergestelde waar.

 

De roestlaag dient als beschermlaag voor de binnenste laag staal. Deze roestlaag biedt een uitstekende bescherming tegen invloeden van buitenaf. Wist je dat dankzij deze roestlaag cortenstaal zo’n 10x sterker is dan gewoon staal? Je kunt dan ook rekenen op een hele lange levensduur.

2. Onderhoudsarm

Cortenstaal is onderhoudsarm. Omdat de roestlaag bescherming tegen invloeden van buitenaf biedt, hoef je cortenstaal niet te onderhouden. Een verflaag of coating is dus niet nodig. Een object van cortenstaal is bestand tegen alle weerselementen.

3. Een prachtige, industriële roestkleur

Hadden we al gezegd dat cortenstaal uniek is? Deze staalsoort begint na een aantal weken namelijk een mooie, roestige kleur te krijgen. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

 

De snelheid waarmee de kleur verandert en wat de uiteindelijke kleur wordt, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Nederland is een perfect land om dit proces te versnellen. Wanneer het namelijk regelmatig regenachtig is en daarna weer droog is, versnelt dit proces zich aanzienlijk. In de beginfase uit dit zich met een frisse oranje/rode kleur die na verloop van tijd verandert in een licht- of donkerbruine kleur. Deze kleur zorgt voor een stoere, industriële uitstraling die heel mooi matcht met de kleuren uit de natuur. Ideaal voor tuinprojecten.

4. Milieuvriendelijk en volledig te recyclen

Omdat je cortenstaal niet hoeft te behandelen met corrosiewerende middelen en verven of coaten onnodig is, hoef je het milieu niet te belasten. Daarnaast is het na de levensduur nog volledig te recyclen. Of om te vormen als grondstof voor andere producten.

5. Geschikt voor zware constructies

Het roestige cortenstaal is zeer geschikt voor zware constructies zoals bruggen, hoge gebouwen en zelfs als dakbedekking. Bijvoorbeeld in de vorm van golfplaten. Het is namelijk 10 keer sterker dan normaal staal en ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk.

Nadelen van cortenstaal

Hoe positief we ook zijn, kent cortenstaal ook nadelen. Je leest ze hier:

1. Cortenstaal kan roestplekken veroorzaken

In het beginstadium kan cortenstaal roest vlekken veroorzaken. Als het heeft geregend kan het roestwater bijvoorbeeld op de tegels in de tuin op terecht komen. Gelukkig kun je dit ook voorkomen. Bijvoorbeeld door de tegels tijdelijk te bedekken wat grind.

 

Mochten er onverhoopt toch roestvlekken ontstaan? Zuur, maar niet het einde van de wereld. Deze kun je namelijk vaak weer verwijderen met een goede roestoplosser.

2. Verkleuringsproces is afhankelijk van het weer

Voor een optimaal verkleuringsproces heeft cortenstaal afwisselende periodes van nat- en droog weer nodig. Je bent hiervoor dus afhankelijk van het weer. Gelukkig zit je daarmee in Nederland wel goed.

Cortenstaal op maat voor jouw project?

Cortenstaal is een erg mooi materiaal dat je voor veel verschillende doeleinden kunt inzetten. Dat het vaak in de tuin wordt gebruikt mag geen verrassing heten als we kijken naar de duurzaamheid, kwaliteit en looks.

 

Wil je alsnog meer weten over cortenstaal of heb je een eigen project waarbij je cortenstaal wilt gebruiken? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden graag je vragen en kijken graag mee of we wellicht jouw wensen kunnen realiseren.

 

Enthousiast over cortenstaal? Bekijk dan al onze producten.

BEKIJK ONZE PRODUCTEN