Tips tegen maden en een vieze geur in je kliko

Social media

Met dit warme weer komt het steeds vaker voor dat je maden in je afvalbak aantreft. Het warme zomerweer zorgt ook voor overlast, waaronder een stinkende kliko. In een afvalcontainer die volop in de zon staat, kan de temperatuur namelijk wel oplopen tot 60 graden! Deze hitte zorgt ervoor dat onze kliko’s aanzienlijk meer gaan stinken.

 

Niet gek dus dat we steeds vaker maden in onze kliko tegenkomen. Maden zijn niet alleen vieze beestjes, ze stinken ook nog eens enorm. Hoewel er weinig insecten zijn die kunt ruiken voordat je ze ziet, geldt dit wel voor maden. Hier is een simpele verklaring voor. Ze eten en leven in rottend afval. Dat afval scheiden ze ook weer uit in jouw container. Genoeg redenen om maden te voorkomen en te bestrijden.

 

Maar hoe voorkom je ze? En hoe kom je zo snel mogelijk van die vervelende maden af?

Waarom heb ik maden in mijn kliko?

Stinkende kliko’s zijn niks nieuws. De woorden kliko en stank zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar waar dat normaal gesproken voornamelijk voor je groene container geldt, zorgt de zomerwarmte er voor dat je andere containers ook gaan stinken. Zo belanden er door een BBQ bijvoorbeeld ook vlees- en visverpakkingen in je afvalcontainer voor plastic. En je bak met restafval bevat ook allerlei vuilnis dat in de zomerhitte een vieze geur zal afgeven.

 

Door de hogere temperaturen in je kliko, versnelt het rottingsproces in je container. Je kunt bijna wel stellen dat er een eigen klimaat in je afvalcontainer begint te ontstaan. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat er condens aan de binnenkant van de deksel begint te vormen. Laat die vochtige, warme kliko nou net de ideale omgeving zijn voor vliegen om hun eitjes in te leggen.

 

In no-time zal je kliko vol zitten met krioelende, grote larven. Die zich zich in jouw afvalcontainer snel kunnen volvreten van al het afval. Dit zal ertoe leiden dat ze al snel al weer in in een pop veranderen. Na deze fase zullen ze binnen drie dagen alweer in een vlieg veranderen. Zo snel gaat het! Sneller dan de gemeente je afvalcontainers komt legen...

Wat te doen tegen maden?

Zoals we net hebben beschreven, zie je hoe snel het kan gaan met maden en larven tijdens een warme zomer. Je kunt 2 dingen doen tegen maden in je kliko: voorkomen of bestrijden. Wij zijn van mening dat voorkomen beter is dan genezen.

We beginnen met voorkomen, dat kan je een hoop gedoe besparen.

8 tips om maden in je kliko voorkomen

Het voorkomen van je maden begint eigenlijk al in huis. Voornamelijk in de keuken, want dat is de plek waar je je eten bereidt. Het restafval is namelijk het voedsel voor maden. Volg deze tips en je zult zien dat je nog sporadisch maden tegen zult komen in je kliko.

  1. Gooi nooit zomaar vlees, groente of etensresten in je afvalbak. Dit zijn producten waar vliegen graag eitjes in leggen. Door deze etensresten in een biologisch afbreekbare zak in te pakken, voorkom je dat de vliegen op de geuren afkomen. Check wel even goed of je biologisch afbreekbare zak in je groene kliko mag.

  2. Die goede, oude mottenballen zijn toch nog ergens goed voor. Want vliegen houden absoluut niet van de geur van mottenballen. Hang wat mottenballen in je container en je zult zien dat de vliegen met een grote boog om je kliko heen vliegen. Let wel op dat je mottenballen niet in het afval terecht komen. Ze zijn namelijk schadelijk voor het milieu.

  3. Zorg ervoor dat je je afval direct in de kliko gooit. Als je het eerst in een kleinere afvalbak gooit, bestaat de kans dat vliegen hun eitjes al op een eerder moment leggen.

  4. Oke, dit gaat misschien tegenstrijdig klinken: Maar zorg ervoor dat het deksel van je kliko een stukje open staat. Dit kun je doen door er bijvoorbeeld een stok tussen te doen. Door het deksel iets open te zetten, zorg je voor luchttoevoer in je afvalcontainer. De vieze luchtjes waar vliegen op af komen, krijgen hierdoor niet de kans om een sterke geur te worden. Daarnaast voorkom je hiermee de condensvorming, wat ervoor zorgt dat je kliko niet zo vochtig wordt.

  5. Maak je kliko regelmatig schoon. Door ‘m regelmatig met een tuinslang of hogedrukspuit schoon te maken, voorkom je dat er hardnekkige geuren ontstaan.

  6. Bedek de bodem van je container met oude kranten of een laagje stro. Zowel kranten als stro nemen vocht op, waardoor je kliko een minder interessant klimaat heeft voor maden. Stro is een betere keuze omdat niet alleen vocht opneemt, maar ook nog eens biologisch afbreekbaar is.

  7. Dit is onze beste tip: plaats je kliko in de schaduw. Hiermee voorkom je dat het in de kliko broeierig wordt. Alleen bij hele hoge temperaturen werkt dit niet.
container ombouw oplossing maden in kliko

Bonus tip: Met een container ombouw zijn stinkende kliko’s met maden voorgoed verleden tijd

Als je voor eens en altijd verlost wilt zijn van het probleem met stinkende kliko’s met maden, hebben wij de ideale oplossing: een container ombouw. Met een container ombouw kies je voor een grondige en langdurige oplossing. Zo hoef je nooit meer moeite te doen om maden te voorkomen.

 

Je vermindert hiermee de stank ook aanzienlijk en zorgt ervoor dat je kliko niet langer volop in de zon staat. Hierdoor worden bacteriën die bij hitte voor vieze geuren zorgen, minder actief. En doordat je kliko afgesloten is voor de buitenlucht, hebben vliegen bijna geen kans om binnen te dringen.

 

Bij een volledige container ombouw neemt de hitte in je kliko ook aanzienlijk af. Dit verlaagt de kans op maden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier alles over een kliko ombouw van Staallokaal.

Hoe kun je maden in je kliko bestrijden?

Heb je na al je harde werk toch nog maden in je container aangetroffen? Vervelend, maar soms is het niet onoverkomelijk. Het zijn nou eenmaal hardnekkige beestjes. Maar geef niet op.

 

Met deze 5 tips kun je die vervelende maden bestrijden:

  1. Zie je maden in je kliko? Gooi er dan wat zout overheen. Het zijn vochtige beestjes, waardoor ze net als slakken slecht tegen zout kunnen.

  2. Groeit er klimop in je tuin? Leg dan een takje klimop bovenop je afval. Het schijnt dat klimop giftig is voor larven.

  3. Spuit met een luchtverfrisser met lavendel over de maden heen. Maden hebben net als klimop een hekel aan lavendel. Dat zullen ze niet lang overleven. En hey, je kliko ruikt ook nog een stuk frisser.

  4. Gooi zand in je container. Door hun slijmerigheid kunnen maden niet goed tegen droog zand. Het heeft een minder sterk effect als zout, maar is ook meteen iets diervriendelijker.

  5. Giet kokend water met azijn in je kliko. Gooi dit wel direct over de maden heen. En doe dit het liefst vlak voordat je container wordt geleegd. Het hete water zorgt ervoor de warmte en luchtvochtigheid toeneemt in je kliko.

    Succes in je strijd tegen maden. Wil je niet iedere zomer weer al die moeite hoeven steken in het voorkomen of bestrijden van maden? Dan kan een container ombouw uitkomst bieden. Neem contact op voor alle mogelijkheden.


BEKIJK ONZE CONTAINER OMBOUW